dinsdag 9 september 2008

Bob Dylan - Biograph

In januari 1985 was het precies 25 jaar geleden dat Bob Dylan helemaal naar New York lifte om er een professionele carrière als folkzanger te beginnen. Zijn platenfirma, Columbia Records grijpt de gelegenheid aan om hun sterartiest in de belangstelling te brengen.

Zonder veel publiciteit vooraf verschijnt op 28 oktober 1985 een box set: Biograph.
Zoals de titel al aangeeft bieden de vijf LP's een overzicht van Dylan's carrière. De oudste van de 53 songs dateert uit november 1961, de jongste uit augustus 1981. Alle hoogtepunten en hits zijn er natuurlijk bij: 'All Along the Watchtower, ' Blowin' in the Wind', 'Like A Rolling Stone'…

Maar wat het geheel interessant maakt zijn de vele onuitgegeven songs, b-kantjes, live versies en demo's.
Zo zijn er prachtige live-versies zoals 'Visions of Johanna' uit de legendarische tournee van 1966 en 'isis' van de Rolling Thunder revue van tien jaar later.

Andere hoogtepunten zijn de outtakes uit de Blood On The Tracks sessies en originele versie van songs die door zijn gecoverd: 'I'll Keep It With Mine' (Nico), 'Percy's Song' (Fairport Connvention), 'Quinn The Eskimo' (Manfred mann) ….
Het bleek dat sommige van die outtakes op zijn minst konden tippen aan wat wel officieel was uitgebracht. Waarom werd 'Abandoned Love' weggelaten van Desire en 'Caribbean Wind' van Shot Of Love?.

De keuze van de nummers is bepaald door Dylan's manager, Jeff Rosen.

Dylan zelf is echter niet bepaald onder de indruk van de box set: "Er zit wat onuitgegeven spul bij, maar het meeste stond al op bootlegs. Iedereen heeft dat dus al in huis. Niks nieuws dus… Eigenlijk is het gewoon herverpakken en nog duur ook."
En nog: "Het had evengoed allemaal onuitgebracht spul kunnen zijn. Als ik er zin in had dan bracht ik tien platen vol onuitgegeven songs uit. Nummers die zelfs nooit op bootlegs zijn verschenen."
"Het interessantste vind ik het boekje van Cameron" besluit Dylan.

Dat boekje van 32 bladzijden op groot formaat biedt een overzicht van Dylan's carrière, geschreven door Cameron Crowe van Rolling Stone, met vele onuitgegeven foto’s. Elke song wordt bovendien afzonderlijk toegelicht en - heel bijzonder - aangevuld met verhelderende commentaar van Dylan zelf.

Er is voor gekozen om de songs zijn niet chronologisch weer te geven, maar elk van de zes plaatkanten losjes rond een bepaald thema samen te brengen: protestsongs, liefdesliedjes… Dat concept ging een beetje verloren op de drie cd versie.

Die verscheen pas in januari 1986 (cd's waren toen nog niet echt doorgebroken).

De box set werd zeer goed ontvangen door zowel de critici als het publiek. Biograph kwam op 7 december 1985 de Billboard-albumlijst binnen en bereikte de 33ste plaats (even hoog als Empire Burlesque!)

Hoewel het concept niet nieuw was - eerder waren er al box sets van Buddy Holly en Elvis Presley - betekende Biograph vooral een doorbraak voor het genre. Zowat iedere grote naam in de muziekwereld bracht in de komende jaren een carrière overzicht uit in de vorm van een box set met minstens drie cd's.

Aansluitend zijn er nog enkele festiviteiten gepland. Op 13 november wordt Bob Dylans eerste 25 jaar in de showbusiness gevierd in het Whitney Museum in New York. Het initiatief komt van Walter Yetnikoff, de grote baas van de platenmaatschappij CBS.
De zanger krijgt er een platina plaat voor 35 miljoen verkochte platen, een tekening van Woody Guthrie en een songbook uit 1945.

ABC-TV zendt in the programma Entertainment Tonight zijn korte dankwoord uit.


Tenslotte verscheen in december 1985 bij de uitgever A. Knopf Co Lyrics 1962-1985. Het boek is een vernieuwde uitgave van Dylan's boek Writings And Drawings. Alle officiële songteksten zijn er in opgenomen, plus een pak outtakes. Maar vele meer recente outtakes, zoals 'Blind Willie McTell' ontbreken.
Het boek verkoopt goed en Dylan's status als de grootse rock-dichter wordt er door bevestigd.

Toch kon Dylan's carrière niet echt profiteren van het succes en de nieuw gevonden erkenning doordat hij de volgende drie-vier jaar op een absoluut dieptepunt zou belanden met drie zwakke platen op rij.4 opmerkingen:

Mie zei

Peerke, leuk dat je ons dit tijdig laat weten! Nu weet ik wat ik voor mijn verjaardag kan ' suggereren'.

NB wat bedoel je, onder de rubriek' de ideale platencollectie'met 'pretentieus '?

RoenHetZwoen zei

Ik ontleende deze lp box van 'biograph' in 1989; het was de eerste keer dat ik iets hoorde van dylan. Veel te vroeg natuurlijk, want Dylan kon me op m'n 15de totaal niet bekoren. Tegelijk had ik nog een andere, gelijkaardige lp box uit de bib mee, die me toen meer aansprak: Crossroads van Eric Clapton.

Peerke zei

@ Roen: die heb ik ook en die heb ik ook veel gedraaid toen. Maar ondertussen staat die al minstens tien jaar stof te vergaren.

@ Mie: ik verdacht Elvis ervan de prentitieuze toer op te gaan. Pseudo klassieke muziek en zo. Maar ik beloof hem een kans te geven. Echt waar, de juliet letters staat bovenaan mijn lijstje.

tom zei

Hoi Peerke,

Wederom een goed stuk over een Dylan plaat - of in dit geval boxset.
Voor de verzamelaars: op latere persingen van 'Biograph' staan een andere versie van 'Mixed-up confusion' dan op de eerste persing.

Tom